Hvad er ”etisk produktion”?

Med ”etisk produktion” menes der, at der fokuseres på sundhed, bæredygtighed sikkerhed og ordentlig aflønning af arbejdsstyrken. Værdig grundlaget er stort set det samme som det man forpligtiger sig til at overholde ved FAIR TRADE certificering. Mange af leverandørerne, der ’producerer etisk’ er ofte små og nye, og har ikke ressourcerne endnu til at indgå medlemskab i de to FAIR TRADE organisationer. Importørerne monitorerer og garanterer at løfterne bliver overholdt. 

HANDEL FREMFOR BISTAND

Ved at give adgang til det globale marked bliver kvinderne i stand til at empower dem selv, styrke deres familier og styrke lokalsamfundet

MØD KVINDERNE BAG PRODUKTERNE

India-artisans-I made your jewelry

Fair Anita

Fair Anita startede tilbage i 2015 med ønske om at samle produkter, der er etisk producerede til overkommelige priser. De har indgået partnerskab med lokale sociale entreprenører i 9 forskellige lande og engagerer over 8000 kvinder, og som er blevet støttet i at blive økonomisk uafhængige og skabe en bedre fremtid for dem selv og deres familier. Kvinderne bliver betalt 2-3 gange over minimumsløn. FAIR ANITA stræber efter at gøre produktionerne så bæredygtige og klimavenlige som muligt. Dette sker blandt andet ved at upcycle overskudsstof eller andre materialer hvis det ikke er produceret i økologisk bomuld. Produkterne bliver produceret i hånden og ved hjælp lokale håndværkstraditioner.

KAZURi

Produkterne fra KAZURi FAIR TRADE-certificeret, og er fremstillet af ler fra området med Mount Kenya. Perlerne er håndlavede, og håndmalet i et lille værksted, der ligger på Karen Blixens tidligere kaffefarm udenfor Nairobi ved foden af Ngong Hills. KAZURi gør meget ud af at ansætte kvinder - og især enlige mødre har haft stor glæde af projektet siden det startede i 1979. I dag er over 300 kvinder ansat, og deres produkter bliver solgt over hele verden. Bluserne er slow-fashion, og er designet af den danske designer Marianne Benedicte Gorridsen, og designet med bæredygtighed for øje ved at skabe modeller, der ikke går af mode. De tidsløse design kan bruges år efter år. Med Marianne Benedictes egne ord; hun ønsker at skaber "mode med mening".

Womencraft

Womencraft er en FAIR TRADE-certificeret social virksomhed, der engagerer over 600 kvinder i grænseområdet mellem Tanzania, Rwanda og Burundi, hvor de fremstiller fletprodukter efter gamle håndværkstraditioner. Womencraft ønsker dele kvindernes unikke produkter med resten af verden. Ved at give adgang til det globale marked bliver kvinderne i stand til at fremme dem selv, styrke deres familier og stimulere lokalsamfundet. Produkterne er flettet i bæredygtigt høstet græs og tørret bark fra bananpalmer. De hvide indflettede tråde er fra genbrugte melsække.

Global-mamas-seamstress-florence-thannie

Global Mama

Global Mama er et FAIR TRADE-certificeret projekt fra Ghana, der blev grundlagt i 2003. Missionen med projektet er at hjælpe afrikanske kvinder med at skabe en bedre fremtid for dem selv og deres familier. Gennem Global Mamas netværk af frivillige formår man at oplære og videre give håndværkstraditionerne til nye generationer. Hvert produkt er håndfremstillet ved brug af lokale håndværkstraditioner såsom batik-fremstilling i hånden.

GAMCHA

Produkter fra GAMCHA er fremstillet i hånden af nepalesiske kvinder, og GAMCHAs mål er at skaffe arbejdspladser for kvinder under ordentlige forhold. Samtidig med at man betaler en ordentlig løn efter lokale standarder.Hvert produkt er håndfremstillet ved brug af lokale håndværkstraditioner såsom batik-fremstilling i hånden.

ÉN GRY & SIF

ÉN GRY & SIFs produkter er ligeledes fremstillet i hånden af nepalesiske kvinder, men er derudover FAIR TRADE certificeret. Hos ÉN GRY & SIF føler man stærkt for at støtte kvinder i at forsørge deres familier - under gode forhold.

Mifuko

Mifuko er også en FAIR TRADE-certificeret social virksomhed, der kombinerer nordisk design og afrikansk håndværk. Siden 2009 har det været Mifukos mission at dele de smukke produkter med resten af verden samtidig med at fremme kvindernes velfærd i landområderne i Kenya. Taskerne er flettet i sisal og evt. genanvendt plastik for farve, og ægte læder til hanke.

Hvad er de 10 FAIR TRADE principper?

For at blive certificeret skal følgende overholdes – og er til evaluering af uvildige parter hvert andet år:

  1. Der skal skabes muligheder for økonomisk dårligt stillede producenter.
  2. Der skal være gennemsigtighed og ansvarlighed.
  3. Der skal handels på fair handelsbetingelser, der kommer producenterne til gode.
  4. Der skal betales en fair pris for produkterne.
  5. Det skal sikres at tvangs- og/eller børnearbejde ikke finder sted.
  6. Man er forpligtet til ikke at diskriminerer eller forskelsbehandle.
  7. Der skal sikres gode arbejdsbetingelser.
  8. Der skal sikres udvikling og dygtiggørelse af vores leverandører.
  9. Der skal forekomme promovering af Fair Trade budskabet.
  10. Der skal vises respekt over for miljøet i vores produktion

 

Original kilde: The World Fair Trade Organization https://wfto.com/sites/default/files/WFTO%20-10%20Principles%20%20of%20Fair%20Trade%20%282017%29.pdf